Direct naar inhoud

Inclusie

Wij staan open voor ieder kind

Bij stichting BOOR staan we open en is iedere leerling welkom. Elk kind krijgt bij ons de kans om talenten te ontplooien, elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Wat houdt inclusief onderwijs voor ons in?

BOOR streeft naar onderwijs waar geen enkele leerling zich buitengesloten voelt. Dit betekent regulier onderwijs waar mogelijk en (gedeeltelijk) speciaal onderwijs waar dat beter aansluit bij de behoeften van de leerling en ouders. Inclusie houdt in dat iedere leerling welkom is op de school die het beste bij hem of haar past, bij voorkeur dichtbij huis. Op onze scholen ontmoeten leerlingen elkaar, groeien samen op en leren van en met elkaar. Werken aan inclusief onderwijs is een belangrijke taak die hoog op onze agenda staat. Hoewel inclusief onderwijs nog niet altijd mogelijk is, streven we ernaar onze visie daarop te realiseren. Alle scholen binnen BOOR nemen stappen om in 2035 inclusief onderwijs te realiseren, dit in lijn met de routekaart van het ministerie van OCW.

Waarin maken wij het verschil?

Tijdens de start van het nieuwe schooljaar ontroerde een groep leerlingen van Mytylschool De Brug het hele publiek met hun oproep voor inclusiever onderwijs. Hun boodschap was duidelijk: sta nog meer open voor iedereen en zorg dat we elkaar ook daadwerkelijk kunnen ontmoeten. Dit was voor BOOR het startpunt om serieuze stappen te zetten voor inclusief onderwijs. Wij als BOOR hebben de kans om écht het verschil te maken. Wij hebben binnen onze stichting met bijna tachtig scholen alle onderwijssoorten onder één dak. Van (speciaal)  basisonderwijs, tot hoogbegaafden voortgezet onderwijs;

https://youtu.be/mc0cVKcTnZs

Hoe profiteren onze leerlingen van inclusief onderwijs?

Dit levert veel op voor onze leerlingen. Ze ontwikkelen zich sociaal sneller, halen betere schoolresultaten en ervaren meer sociale acceptatie. BOOR biedt onderwijs in alle sectoren wat deze nauwe samenwerking bevordert. Zo kunnen ook leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, dichtbij huis onderwijs volgen.

Hoe werken de scholen aan inclusie in de praktijk?

Op SBO Kindcentrum  IJsselmonde, een school voor speciaal basisonderwijs, heeft een SBO+ groep, voor leerlingen met opvallend gedrag. (SBO, speciaal basisonderwijs). Zij krijgen hier extra ondersteuning, waardoor zij meestal terug kunnen stromen naar de reguliere SBO klas. De Globe/Sonnevanck is een reguliere en een SBO school ineen. Hier volgen SBO leerlingen lessen in reguliere klassen en kunnen de leerlingen die in andere situaties zouden uitstromen gewoon op school blijven.

Wat zijn de plannen van BOOR?

Met bovenstaande en andere mooie voorbeelden van inclusie binnen onze scholen zetten we nu al kleine stappen, zodat Stichting BOOR in 2035  inclusief onderwijs kan bieden, zoals het ministerie van OCW heeft voorgeschreven haar routekaart. Als grootste schoolbestuur van Rotterdam voelen we ons verplicht aan onze (toekomstige) leerlingen om dit pad naar inclusiever onderwijs verder vorm te geven, niet omdat het moet, maar omdat we hierin geloven.

Interview