De digitale toekomst begint in de klas
Door jonge kinderen al vroeg digitaal vaardig te maken, bereid je ze voor op een wereld waarin technologie overal is. “We hebben de plicht om leerlingen daar goed op voor te bereiden”, zegt Ronnie Blanket, directeur van basisschool De Klimop.

De Klimop is een kleinschalige buurtschool in het Oude Noorden van Rotterdam, met honderdtwintig leerlingen van verschillende achtergronden. Het aanspreken van talenten van de leerlingen staat centraal, van rekenen en taal tot muziek- en technieklessen en bewegingsonderwijs. “Alle klassen koken bijvoorbeeld elk jaar een week lang koken met gezonde producten. We nodigen de ouders uit om te komen proeven. Daar komen hele leuke contactmomenten uit en leerlingen ontdekken nieuwe vaardigheden”
Elke dag digitaler
De leerlingen maken ook kennis met de leerlijn Digitale Geletterdheid. Dat betekent niet alleen leren omgaan met de computer, maar ook om kritisch te kijken naar sociale media en algoritmes of slim gebruik te maken van Artificial Intelligence (AI). “De wereld om ons heen wordt elke dag digitaler en wij hebben de plicht om leerlingen daar op voor te bereiden. Denk aan de ‘basis’ IT toepassingen zoals Word en Excel, maar ook de gevaren van sociale media.”
Dat leren begint al bij de jongste groepen. “Een e-mail versturen is voor jongste kinderen nog abstract,” legt Ronnie uit. “Maar je kunt het concreet maken door het in de klas uit te beelden. Het ene kind, de zender, brengt een brief naar het andere kind, de ontvanger. Voor ons lijkt dat simpel, maar voor hen is het nog ingewikkeld. Er zijn ook werkvormen toe te passen in de klas waar leerlingen op een eenvoudige manier een algoritme kunnen ervaren.”
Belevingswereld
Een goede ICT-infrastructuur is nodig om de leerlingen te onderwijzen in digitale geletterdheid. “We hebben een sterk wifinetwerk aangelegd en iedere leerling heeft een Chromebook.” Kinderen zijn vaak al heel digitaal gefocust, maar niet per definitie digitaal vaardig, weet Ronnie. Daarom is het belangrijk om dit onderwerp goed te begeleiden. “Als je in die digitale belevingswereld van een kind kan komen, blijven ze op de hoogte en raken niet achterop.” Digitale geletterdheid is geen apart vak. “Een Excel-bestand maken kun je prima combineren met een rekenles. We integreren het onderwerp vooral in bestaande lessen, zodat beide elkaar versterken.”
Leerkrachten trainen
Ook onze leerkrachten werken aan hun digitale vaardigheden. “De ontwikkelingen gaan snel, en we weten dat niet iedere leerkracht al zover is. Via een digitaal platform – dat toegankelijk is voor alle BOOR scholen – kunnen ze trainingen volgen en kennis opdoen.” Cursussen als ‘Digitaal in het klaslokaal’ en ‘Digitaal stevig’ helpen de leerkrachten om te leren omgaan met Office-programma’s of te werken in de cloud. “Ik praat hier regelmatig met mijn team over. Sommigen vinden het spannend, omdat ze hier niet voor zijn opgeleid op de pabo. Daarom ondersteunen we hen met ‘learning on the job’. Door training en overleg, zowel individueel als in teams, helpen we hen de benodigde digitale vaardigheden onder de knie te krijgen.” Collega’s helpen en ondersteunen elkaar in deze opdracht.
Schoolplan
De scholen hebben digitale geletterdheid opgenomen in het schoolplan 2024-2028. BOOR ondersteunt de scholen daarbij. Er is een interdisciplinair team opgericht om digitale geletterdheid in te voeren. “In dit team zitten verschillende disciplines, van een ICT-specialist tot een schoolleider. Met deze gezamenlijke kennis ontwikkelen we richtlijnen – de BOOR Baseline – en een implementatietraject om Digitale Geletterdheid op school te introduceren en verder te ontwikkelen. Het is een basis waar de scholen op kunnen terugvallen als het gaat om het curriculum en de leerlijn.”
Coaches
Scholen leiden daarnaast i-coaches op, die als voortrekkers hun collega’s stimuleren op het gebied van digitaal onderwijs en digitale geletterdheid. “Met BOOR kunnen we de krachten van de verschillende scholen bundelen en meerwaarde bieden. Daar ben ik trots op”, zegt Ronnie. “Vroeger moesten scholen het vaak zelf uitzoeken bij nieuwe ontwikkelingen. Nu pakken we het samen aan, denken goed na over de uitvoering. Alle BOOR scholen kunnen gebruikmaken van het implementatietraject, leren daarvan en passen het toe in de klas.”
Meer over digitale geletterdheid
Leerlingen kunnen digitaal al veel, maar hebben meer te leren dan zij denken. Een dieper begrip en verdere ontwikkeling van digitale geletterdheid helpt ze verder op weg. Lees meer over de visie van BOOR op dit onderwerp.

Deel deze pagina
Een lijst met verhalen
-
-
Hoe primoren onderwijs én leerkrachten inspireren