“Onderwijs aan het jonge kind is het fundament”
Interview met Yolande ter Horst over de opbrengsten van het Jonge Kind Congres
In het verleden werd onderwijs aan jonge kinderen niet altijd even serieus genomen. “Sommige collega’s keken ernaar alsof werken met het jonge kind vooral betekende dat je lekker met de leerlingen in de zandbak speelt,” vertelt Yolande. “Maar dat beeld verandert gelukkig.” Dit congres bevestigde dat: wij, als professionals, maken écht het verschil voor de ontwikkeling van kinderen. De onderbouw is ontzettend belangrijk—het is het fundament van het onderwijs.” Die verschuiving heeft ook binnen obs Mathenesse plaatsgevonden.

Foto: Yolande ter Horst – Fotograaf: gemaakt door Cindy Metz
Hoge verwachtingen
Op obs Mathenesse is het team zich er ook van bewust, vertelt Yolande, dat het team met elkaar verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de leerlingen en de resultaten in groep 8. Zoals veel scholen in Rotterdam, heeft de school veel leerlingen uit gezinnen waar de kinderen niet alles vanuit huis meekrijgen. Hoge verwachtingen hebben van kinderen is dan misschien niet wat iedereen voordehandliggend vind, maar juist hartstikke nodig. De school heeft ‘kleuterambities’ opgesteld en handelt daarnaar. ‘We prikkelen onze leerlingen continue om na te denken, en vérder te denken. We stellen veel open vragen, en dagen de kinderen uit om net even een stapje verder te gaan.’ Andersom daagt deze aanpak ook het team uit: hoe halen we meer uit een gesprekje, een foto van de dag of uit een boek dat we met elkaar lezen.
Meer uit prentenboeken halen
“Als ik nu een prentenboek lees, zoals Lars de dwarse dromedaris, bereid ik dat echt voor. Eerst praten we over ‘dwars zijn’—wat betekent dat eigenlijk? We bespreken emoties, hoe je die herkent in lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Zo haal je zoveel meer uit een prentenboek dan alleen het verhaal.”
Op obs Mathenesse wordt veel samengewerkt. “We zijn een kleine school, we zien elkaar veel en bespreken tijdens de pauzes en het buitenspelen wat we doen in de klas. Ook wisselen we ervaringen uit over workshops, zoals die op het congres. Dat is echt de sfeer bij ons op school.”
Rekenen met prentenboeken
Een van de eye-openers van het congres was de workshop ‘Rekenen met prentenboeken’. “We bespraken onder andere Een huis voor Harry en Heb jij misschien Olifant gezien?. Het is ongelooflijk hoeveel rekenkundige elementen je uit een goed prentenboek kunt halen. In Een huis voor Harry kun je bijvoorbeeld niet alleen eenvoudig rekenen, maar ook plattegronden maken en uittekenen. En dat op alle niveaus! Ik ben ervan overtuigd dat prentenboeken niet alleen in de onderbouw, maar in elke groep ingezet kunnen worden.”
Deze nieuwe manier van kijken naar prentenboeken leerde Yolande ook kritisch te selecteren. “Sommige prentenboeken zien er misschien lief uit, maar bieden weinig verdieping. Goede prentenboeken geven een extra laag aan het leren.”
Wens: meer verbinding tussen jong en oud
“Ik zou graag meer samenwerking zien tussen de onderbouw en de hogere groepen. Oudere leerlingen kunnen jongere kinderen helpen door samen prentenboeken te lezen. Dat biedt niet alleen extra ondersteuning aan de kleintjes, maar helpt de oudere leerlingen ook om hun eigen begrip en vaardigheden te versterken.”
Tip
“Betrek ook je collega’s van de hogere groepen.” “Zo ontstaat er meer begrip voor elkaars uitdagingen en kunnen we elkaar inspireren.”
‘Creëer ruimte om van elkaar te leren. Bij ons op school praten we over ons werk, nemen de tijd om bij elkaar in de groepen te kijken en voelen ons veilig om feedback te geven. Die betrokkenheid wordt gewaardeerd en we luisteren echt naar elkaar.”
