Direct naar inhoud

“Voor ons geen grote kringen meer”

Op obs De Phoenix in Rozenburg wordt al twee jaar actief gewerkt aan het versterken van het onderwijs aan het jonge kind. Lillian Deen, jonge kind professional, ziet dat de aanpak zijn vruchten afwerpt. “We maken steeds bewuste keuzes. Alles draait om: wat heeft dit kind nú nodig?”

Lerares zit op de grond met klein groepje leerlingen om zich heen. Ze leest voor uit een boek

Bewegen hoort erbij


Sinds het begin van dit schooljaar staan er geen stoelen meer in de kleutergroep. “We wilden dat al langer, maar moesten wachten op de juiste kussens,” vertelt Lillian. “Nu zitten de kinderen op de grond, of ze liggen, ondersteund met hun armen.  En dat werkt! Kleuters hebben bewegingsbehoefte. Door een flexibele zithouding kunnen ze hun energie kwijt en zie ik  uiteindelijk rustiger gedrag en meer concentratie. Lillian: “Het is nog net niet zo dat ze liggend hun verfwerkjes doen.”

De verandering heeft impact op het hele dagritme. “Kinderen komen binnen en kiezen meteen waar ze mee aan de slag willen. Geen geschuif met of gezoek naar stoelen meer. Dat geeft rust en snelheid in de start en het verloop van de dag.”

Individuele leerroutes

Een andere grote verandering: de grote kringen zijn afgeschaft. In plaats daarvan werken Lillian en haar collega vooral één-op-één of in kleine groepjes. “Deze aanpak wordt ondersteund door het werken met het observatiesysteem MijnKleutergroep. Daarmee hebben we heel makkelijk en snel inzichtelijk welke doelen een kind al beheerst en wat nog aandacht vraagt. En dat plannen we meteen in.”

Volgens Lillian biedt het systeem daarmee veel ruimte voor de individuele leerlijn. “Sommige kinderen halen hun doelen heel snel. Dan kun je gelijk kijken naar de volgende doelen en die inplannen.’ Maar ook kinderen die juist extra instructie nodig hebben, profiteren. “We zien snel of een kind ergens op vastloopt en kunnen dan gericht extra  uitleg geven of een andere aanpak kiezen. Elk kind krijgt wat het op dat moment nodig heeft. ‘Niemand blijft meer hangen.’

“ “Ieder kind bereikt zijn doelen in zijn eigen tempo.””
Lillian Deen Jonge kind professional

Die individuele aanpak begint al bij binnenkomst. “De peuteropvang gebruikt hetzelfde systeem, dus als kinderen instromen, kunnen we meteen op het juiste niveau aansluiten. Dat werkt fantastisch.”

Bevestiging

Doordat haar eigen kind ziek was, kon Lilian zelf niet naar het Jonge Kind Congres, maar haar collega was er wel bij. “We zouden samen de workshop volgen over thematiseren, zodat we daar met elkaar op school mee verder kunnen. Gelukkig kwam ze onwijs enthousiast terug.”

Wat Lillian vooral waardeerde, was de bevestiging. “Zoveel van wat daar besproken werd, sluit aan bij wat wij doen. We merken dat we op de goede weg zitten, en dan is het fijn als dat ook door experts wordt onderschreven.”

Taal door muziek

Nog een belangrijk speerpunt: zingen. “We zijn op school veel meer gaan zingen.  Vooral voor kinderen die thuis weinig Nederlands spreken, is dat zó waardevol. Liedjes worden snel meegezongen en verrijken de woordenschat. Ook dat is leren door te spelen.”

Tip

“Werk met een goed observatiesysteem. Geen dikke mappen meer, maar overzicht. Je ziet meteen waar een kind staat en waar het naartoe kan. Daardoor kun je het onderwijs echt afstemmen op de ontwikkeling van elk kind.”

Deel deze pagina

Een lijst met verhalen